18 Mart 2016 Cuma

Çaycuma Belediyesi Geçici Köpek Bakım evi Rehabilitasyon Merkezinde Görülen Sorunlar




            Çaycuma Belediyesi’nin sorumluğunda olan Geçici köpek barınağı ve rehabilitasyon merkezi ile ilgili çeşitli eksik ve sorunları aşağıdaki şekilde Belediye Başkanı

            Belediye Başkanı Bülent KANTARCI dikkatli ve özenli bir şekilde sorunları dinlemiş , çözümü için tüm çaba ve iradeyi göstereceğini belirtmiştir.

             Hayvan Hakları ve Hayvan Sevgisi ile ilgili duygu ve düşüncelerini ifade etmiştir.

             Kişisel olarak yaptığım ve yaptığımız  tüm eleştirilere: Demokrasinin gereği  olduğunu belirtmiş  her türlü eleştiriye açık olduğunu ifade etmiştir.( Umarım)

            Hiçbir şekilde üzerimizde tahaakkum kurmaya çalışmamış tüm sorunların  halledileceğini ve bizlere  destek vereceğini samimi olarak belirtmiştir.

            Sorunların çözümünde aktif rol almamızı bu konuda da desteklerini esirgemeyeceğini ifade etmiştir.

           Sorunları dinlediği  ve samimi bir şekilde düşünceleri aktaran Bülent KANTARCI' ya  Teşekkür ediyoruz


Çaycuma Belediyesi Geçici Köpek Bakım evi Rehabilitasyon Merkezinde Görülen Sorunlar

Barınağa ayrılmış bütçe yoktur:
Barınağın düzenli bir bütçeye ihtiyacı vardır. Düzenli bir bütçe sağlanması gerekmektedir.

İlgili barınak küçük , yetersiz ve bakımsızdır:
Barınağın daimi bir su tesisatı yoktur. Acilen düzenli su tesisatının sağlanarak hayvanların kaldıkları bölümlerin düzenli olarak su ile temizlenmesi gerekmektedir. Böylece hayvanların enfeksiyon kaparak ve diğer hastalıklardan ölmeleri kısmen de olsa önlenmiş olur.
İlgili barınağın çevre temizliği ve çevre  düzenlemesi mevcut değildir. Yağmurlu günlerde barınak bölümlerinin önü çamur olmaktadır.

 Barınak çevresinde çevre düzenlemesi yapılıp , ağaçların dikilerek  ve yerlere taş döşenerek daha çağdaş bir görünüme kavuşturulması önem arz etmektedir.

Barınak tellerinin bakımı ve yenilenmesi yapılmalıdır. Barınak tellerin altından hayvanlar dışarı çıkmaktadır. Hayvanların dışarı çıkması  geçici yöntemlerle  açık yerlere taş koyularak önlenmeye çalışılmaktadır.  Hayvanların çıkamayacağı i şekilde iyileştirme yapılmalıdır.

Yavru ve yetişkin bölümleri arasından yavru hayanlar yetişkin bölüme geçebilmektedir.

Anneli  küçük yavruların bulunduğu yerin tel aralıkları yavruların tellerde sıkışıp ölmesine neden olmaktadır.  Buraların yavruların sıkışmasına sebep olmayacak bir şekilde düzenlemesini yapılması gerekmektedir.

Anneli yavru yerlerinin sayısının artırılması gerekmektedir. Aynı yerler hastalıklı hayvan bölümü olarak ta kullanılmaktadır. Bu sağlıklı hayvanların hastalanmasına yol açmaktadır.

Anneli yavruların kaldığı kapalı kapılı alanların altına  ısınmaları için talaş konulmuş fakat  talaş mikropların yaşamasını ve barınmasını artırmaktadır.

Talaşların altı nemlidir. Talaş koymak yerine hayvan sağlığı açısından daha titiz yöntemler kullanılmalıdır. Zemininin temizlenmesi  ve yıkanması için su tesisatı sağlaması gerekmektedir.

Hasta hayvanları yavru , yetişkin olarak ve hastalık cinsi olarak ayırmak için bölme eksikliği vardır. Bu eksikliğin giderilmesi için yeni bölmeler oluşturulmalıdır.

Hayvanların kaldıkları kulübeler bakımsız ve temiz değildir. Yeni daha bakımlı ve temizlemesi yıkaması kolay olan pvc kaplamalı kulübelerin yapılması veya temin edilmesi gerekmektedir.

Barınak içi temizliği yeteri kadar yapılmamaktadır. Yıkama yapılabilmesi için şebeke suyunun geldiği   su sitemi ve su giderlerin olması gerekmektedir.

Barınak alanı tam olarak nerden başlayıp nerede bittiği belli olamayan bir alandadır. Barınak yeri ile ilgili çeşitli ruhsat sıkıntılarının giderilmesi gerekmektedir.

Barınak yerinin yakınından çevre yolu için hazırlık çalışmaları yapılmaktadır. Bu durumda barınağın yeri tehlikeye girmektedir. Barınak yeri yeniden belirlenmesi durumunda yeni barınağın her türlü şartlar açısından standartlara uygun olarak yapılması en doğru olan uygulamadır.

Barınak içerisinde gönüllülerin eşyalarını koyacağı bir alan mevcut değildir.

Erkek köpeklerin kaldığı alana gölgelik yada yağmurluk yoktur. Gölgelik ve yağmurluğun yapılması gerekmektedir.

Barınak personeli yetersiz ve hayvanlara karşı duyarsızdır.

Yardımcı personel sayısı azdır. 

Hayvanlarla ilgilenecek  ,  insanlarla iletişimi iyi olan ve hayvan haklarına saygılı ve hayvan sevgisi olan personelin görevlendirilmesi gerekmektedir.

Pazar günleri  barınakta görevli personel yoktur. Pazar günleri için görevli bir personel olmalıdır.

Yeterli kısırlaştırma ve hastalık tedavisi özenli bir şekilde yapılmamaktadır.

Hasta ve sağlıkla hayvanların bir arada bulunduğu .Tedavilerin yapılmayıp kaderlerine bırakıldığı gözlemlenmiştir.

Bu konuda görevlilerin daha duyarlı olmaları sağlanması gerekmektedir.

Veteriner sayısı yetersizdir.Tek bir veterinerle özenli bir hayvan bakımı sağlanamadığı  ortadadır. Veteriner sayısının artırılması  oldukca önemlidir.

Gerçekçi ve düzenli hayvan kayıtları tutulmamaktadır.

Hangi hayvanın geldiği ve nereye gittiği  kaydı .Gelen , giden kaydı yeteri kadar tutulmamaktadır. Ölen hayvanların , gelen hayvanların resim olarak tutulması barınak ile ilgili şaibelerin azalmasına olanak sağlayacaktır. Böylece her türlü şaibe ispatlanacaktır.

Hayvan sahiplendirmeye yönelik bir çalışma yoktur.

İlgili yasa bu konuda Belediyelere görev vermiştir. Belediye internet sitesinde ve şehir içinde bir panoda hayvan sahiplendirme ilanları verilmesi hayvan farkındalığı açısından iyi olmakla beraber ilgili yasanın gereği de sağlanmış olacaktır.

Hayvan hakları ile ilgili ilçe genelinde bir çalışma yoktur.
          Yasanın gerekli kıldığı eğitimler yapılmamaktadır.

Hayvanlar korkutularak yakalanmaktadır.

            Uyuşturucu ilaç kullanımında yasanın gerekli kıldığı hususlara dikkat edilmemektedir. İnsandan kaçmayan hayvanlar bile uyuşturularak yakalanmaktadır. Hayvanlara yemek vererek ve sevilerek korkutmadan alınmanın öncelikli alınma şekli olması gerekmektedir.

Hayvan sağlığına ve tedavisine özen gösterilmemektedir.

            Hasta ve sağlık hayvanlar bölüm eksikli nedeniyle aynı yerde kalmaktadır.  Bu durum hayvanların hastalanma ihtimalini artırmaktadır.  Tedavileri ilaç eksikliği ve personel ilgisizliği nedeniyle yapılmamaktadır .Bu olumsuz durumların ortadan kaldırılması gerekmektedir.

            Hayvan besleme kapları  ve su kapları temiz değildir. Hayvan sularının günlük olarak değiştirilmediği görülmektedir.

            Bahsedilen tüm durumlardan anlaşıldığı  üzere Çaycuma Belediyesi geçici bakım evindeki hayvanları kaderine terk etmiştir.

            Kısırlaştırmadan çıkmış hayvanlar için temiz bir müşade alnı yoktur.

Hayvanların beslenmesine özen gösterilmemektedir.

.           Yasa gereği bir günde besleme yapılmaktadır. Fakat getirilen yemek miktarı hayvanlara yetmemektedir.

            Yavru hayvan beslemesi yeterli değildir. Günde bir kere besleme yeterli gelmemektedir. En az iki kez besleme yapılmasının sağlanması gerekmektedir.

            Pazar günleri herhangi bir besleme yapılmamaktadır.  Acilen   Pazar günü besleme düzeni oluşturulması  gerekmektedir.

            Bayram tatili gibi uzun tatillerde hayvanların nasıl beslendiği konusunda bir muammadır . Bu konuda da titizlik gösterilmesi gerekmektedir.

Belediyenizce  bilimsel  olarak belirlenmiş bir hayvan refahı politikası yoktur.

            Özensizlik ve günü kurtarma ve az para gitsin düşüncesiyle hareket edilmektedir.

            Ayrıca ilgili tüm görevliler de  oradaki eksiklikleri gidermenin  gönüllülerin görevi olduğu gibi bir anlayış vardır. Oradaki eksiklikler belediyenizin eksikleridir. Sizler bu 
eksiklikleri giderdikten sonra yapılacak olan şeyler gönüllülerin  destekleriyle  yapılacaktır.

             Sorumlu kurumlar görev ve sorumluluklarını gerçekleştirdikten sonra gönüllü işbirlikçiler daha aktif ve verimli çalışacaktır.

Gökhan KAZAN


            



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://www.cnnturk.com/gokhan-kazan http://www.ajanimo.com/ogretmen-katliami-ortaya-cikardi-belediye-15-bin-lira-ceza-ile-kurtuldu/ h...