13 Mart 2016 Pazar

İslam dininin hayvan haklarına bakışı

Hayvan Hakları  konusuna dinimizin bakış açısını kavramamız oldukça önemlidir. Dini bakış açışını geliştirmek için Kuran-ı Kerim ve Hz. Muhammet ve İslam alimlerinin uygulama ve bakış açılarını bilmeye gereksinimim vardır.

Burada Kuran ın hayvanlara bakış açısı oldukça çok önemlidir. 
Hayvanların insanlara sunduğu hizmetler oldukça fazladır  
  •       Hayvanlar , Allah’a kulluk görevlerini yaparak ; insanlar ile Allah arasında olması gereken         iletişimi hatırlatırlar.
  •       Haktan yüz çevirenlerin durumunu tasvir ederler.
  •      Cehennem ve cehennem ehlinin  durumunu tasvirde örnek verirler.
  •      Taşıma ve araç kullanılmaları
  •     Yiyecek ve hammadde ( giyecek ,ürün yapımı ) olarak kullanımı
  •     Çalışmada insanlara iş bölümü ve rehberlik yapmada örnek olurlar.
  •      Allah a yaklaşma aracı kullanılırlar
  •     İyi değerlerin ortaya çıkmasını sağlarlar.

Görüldüğü üzere Kuran’ da hayvanlar yukarıdaki gibi işlevleri belirtilmiştir.

Hiçbir canlı sebepsiz yaratılmamıştır. Tüm canlılar yüce yaratıcının eseridir. Yüce yaratıcının eserleri yaratılma bakımından hepsi eşittir. Tüm canlılar yaratıcının  varlıklarına verdiği görevi  yapmaktadır.
Yaratılanlar içinde insanlar üstün tutulmuştur. Üstün olabilme özelliği vermiştir. Bu özelliğin verilmesi her insanın üstün olacağı anlamına gelmedi belirtilmiştir. İnsanın hayvandan aşağı olacağı da belirtilmiştir.

Burada hayvan küçümsenme için değil yukarıda bahsettiğim “Haktan yüz çevirenlerin durumunu tasvir etmek amacıyla kullanılmıştır.

Yüce yaratıcı burada insana oldukça büyük görev vermiş , tüm hayvanların  bitkilerin kullanımı insana vermiş fakat sınırsız kullanım ve sömürü hakkı vermemiştir.

Bir çok konuda azgınlığa kapılan insan, kendinin sorumluluğuna verilen tüm canlı ve cansız varlıkları  sınırsızca , arsızca ve fütursuzca kullanmaya başlamıştır. Burada insan haddini ciddi bir şekilde aşmıştır.

Doğaya ve hayvanlara karşı yaptığımız uygulamalar ortadadır. Eziyet ve işkenceden öteye gitmemektedir.

Endüstüriyel hayvan yetiştiriciliği , tavuk besi çiftlikleri, hayvan besi çiftlikleri , süt hayvanlarının durumu  acı verici bir haldedir. O besi çiftliklerinde hayvanların tüm var oluş hakları gasp edilmektedir. Sırf insanın bitmek tükenmez yeme ,içme ve üreme arzusunun neticesinde hayvanların haklarını yok sayan çeşitli uygulamalarla insan hayvanları salt çıkarlarını karşılama aracı olarak görmeye başlamış , Kuran da belirtilen diğer amaçları göz ardı etmiştir.

Sokakta yaşamını sürdüren sokak hayvanlarının durumu ise içler acısıdır. Her daim insan tarafından yaşam hakları ellerinden alınmakta ve yok sayılmakta ve insanların olmadığı yerlere götürülerek zor yaşam koşulları ve çeşitli hastalıklarla yaşamaya mahkum edilmektedir.

Sokak hayvanlarına karşı akıl almaz derecede ön yargı vardır. İnsan kendi için en değerli varlığı öne sürerek yani çocuklarını öne sürerek hayvanların ortadan kaldırılmasını talep ederek oldukça bencil ve art niyetli bir düşünceyle  hayvanların haklarını gasp edilmesine olanak yaratmaktadır.

Fakat bu durumda ilk başta haklı gibi görünse de  aslında dinimiz açısından hiç haklı tarafı yoktur. Yüce yaratıcı insanları düşünmeye ve hayvanlardan farklı olmaya yöneltmektedir. Fakat burada insan aynı o görmek istemediği sokak hayvanlarına benzemektedir.

Köpekler kedilerden daha güçlüdür. Bu nedenle kedilerin yaşam alanlarına ve yaşam haklarına zaman zaman saldırırlar. Kendinden güçsüz olana saldırma hayvanlarda sıklıkla gözlenmektedir. Fakat kendinden güçsüz olan  hayvana zarar vermeyen hayvanda  görmek mümkündür.

İnsan bir köpeğin kediye saldırdığı gibi , köpeklere saldırmaktadır. Kocaman dünyasına küçücük hayvanlara yer açmamaktadır. Halbuki dünya sadece insanların değildir. 

Hayvanların dinimize göre :
Yaşama Hakkı
Nefsini  Koruma Hakkı
Barınma Hakkı vardır

Fakat insanlık bunları tam anlamıyla gerçekleştirmiş değildir.
Gerçekleştiremediği gibi dinimizi insana verdiği hayvanlara karşı yükümlülüklerini de yerine getirmemektedir.

Dinimizi hayvanlara karşı insana verdiği yükümlülükler şu şekildedir.
Hayvanları fiziksel olarak korumak
·         Hayvanlara güçleri nispetinde yük yüklemek
·         Hayvanları yaratılış özelliklerine uygun işlerde çalıştırmak
·         Binerken yormamak
·         Hayvanların istirahat ve beslenmelerine dikkat edilmesi
·         Hayvanlara fazla insanın binmemesi
·         Hayvanların üzerinde onlara eziyet verecek şekilde durmamak
·         Binmeye uygun hayvanlara binmek
·         Anne ile yavrusunu ayırmamak
·         Hayvanların boyunlarına takılan tasma ve yularların zarar vermemesi
·         Hayvanların beslenmelerine önem göstermek
·         Hayvanların kesimine özen göstermek
Hayvanların duygularına önem vermek
·         Hayvanlara değer vermek
·         Hayvanlara isim koymak
·         Yolculukta hayvanların neşelenmesi için şarkı söylemek
Hayvanların yiyeceklerini temin etmek
Hayvanları hastalıktan korumak
Hayvanların eğitimine önem vermek
Hayvanlar hakkında ilmi araştırmalar yapmak
Hayvanlara zulm etmemek
Hayvanları hedef eğitiminde kullanmamak
Hayvanları hapis etmemek
Lanet okumamak
İşkence yapmamak
Zevk için öldürmemek
Hayvanlarla cinsel ilişkiye girmemek
Hayvanların doğal yapılarını bozmamak
Yüzlerini dağlamamak
Organlarını canlı kesmemek
Hayvanları dövüştürmemek

Kısırlaştırmamak ve deney hayvanı olarak kullanmamak konusunda net bir bakış açısı yoktur. Caiz olduğu söyleyenlerde vardır .Söylemeyenlerde

Görüldüğü üzere hayvanların tüm sorumluluğu insanların üzerindedir. Fakat bu sorumluluklarımızı yerine getirmiyoruz.

Bu sorumlulukları yerine getirenleri de kimi zaman küçümsüyoruz yada onları yanlış bir şey yapıyormuşçasına yargılıyoruz.

Ortada yanlış bir durumun olmadığı azıcık düşünüldüğünde ortaya çıkacaktır.

Dinimiz hayvanlar hakkında gerçeklere dayanmadan hüküm verenler azılı zalimler olarak değerlendirilmiştir. Bunu “ Çocuklarımız korkuyor , hastalık geçer gibi saçma bahanelerle hayvanların yok olmasına sebep olanların dikkatlice değerlendirmesi gerekmektedir.

Yukarıda belirtiğim tüm durumlar için ayet ve hadis kaynakları mevcuttur .Yazıyı genel tutmak adına belirtilmemiştir.

Dünyadaki hayvan haklarının gelişimi yasal zeminde incelendiğinde İslam dininin hayvana karşı geliştirdiği bakış açısı bu günkü yasalarda bile mevcut değildir.

Bu konuda bir örnek vermek gerekirse : Hayvanların duyguları olduğunu dinimiz 1400 yıl önce belirtmiş toplumsal sistem içerinden bunu kabul ettirmeye ve uygulamaya çevirmeye çalışmıştır. Fakat daha günümüzde birkaç ülkenin hayvan hakları ve hayvan refahı konusunda gündemine yeni girmiştir. Buradan düşünüldüğünde de dinimizin hayvan haklarına bakış açısı asla yadsınamaz.
Hayvan hakları felsefecilerin görüş açısı da dinimizin görüş açısıyla bir çok konuda eşleşmektedir. Fakat bu durum en fazla 50- 60 yıldır böyledir. İslam dininin 1400 yıl önce geldiği ve o dönem ki toplumsal yapı ve yaşayış şekli düşünüldüğünde hayvan hakları felsefesi bakımından da oldukça önemlidir.

Ayrıca hayvan haklarının , nefis , israf , kibir, iftira, iyiliği engelleme  gibi dinimizin diğer  kavramları ile de ilişkisi vardır.  Hayvan Hakları konusu ciddiyetle ele alınması gereken bir konudur. Bu konuda herkesi bir şeyler yapmaya ve yapanları engellemeye davet ediyorum.
Buradan anlaşılan bir diğer önemli hususta kendilerini dindar şeklinde belirten insanların acilen hayvan hakları konusunda bir hareket geliştirmesi gerekmektedir.

Gökhan KAZAN






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://www.cnnturk.com/gokhan-kazan http://www.ajanimo.com/ogretmen-katliami-ortaya-cikardi-belediye-15-bin-lira-ceza-ile-kurtuldu/ h...