17 Aralık 2015 Perşembe

MERHAMET PEYGAMBERİ HZ. MUHAMMED (SAV) HAYVAN SEVGİSİ

MERHAMET PEYGAMBERİ HZ. MUHAMMED (SAV) HAYVAN SEVGİSİ

 


Hayvan haklarına saygı göstermek dinimizin kültürümüzün her şeyden önce insanlığımızın gereğidir. 


               Dinimiz İslam barış dinidir. Bu barış anlayışı  o kadar geniştir ki sadece insanı değil hayvanları hatta doğadaki tüm bitkileri kapsar.

            Dinimizin canlılara gösterdiği bu anlayışın en müşahhas örneğini Peygamber  Efendimizin uygulamalarından öğrenmekteyiz. Öyle ki o bizler için her konuda örnek bir şahsiyettir.

           Allahü Teala kainatı değişmez kanunlarla yönetmektedir. Bu kanunlar olduğu içindir ki özellikle canlı varlıklar yaşamlarını devam ettirebilmektedirler.

             İçinde bulunduğumuz dünya, canlı cansız varlıklarla bir bütün oluşturmaktadır. Özellikle canlı varlıklar olarak insan ve hayvan bu dünyadaki yaşamın en önemli unsurlarıdır.

Allahü Teala hayvanları insanlara emanet etmiştir ve hayvanları insanın hizmetine sunmuştur. Bu nedenle insan kendisine emanet edilen ve onlardan değişik şekilde yararlandığı bu canlıları korumak ve onların yaşam ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür.

            Allahü Teala bir ayetinde kainattaki düzeni kendisinin koyduğunu ve insan hitaben “sakın bu düzeni bozmayın” ifadesiyle canlıları yaşamlarındaki olumsuzlukların insanın yaptıkları sonucunda ortaya çıktığını ifade etmiştir. Bu nedenle insan içinde bulunduğu bu dünyayı ve beraber yaşadığı tüm canlıları korumakla vazifelidir.

            Kuran ahlakıyla ahlaklanmış Peygamber Efendimiz as. Bu konuda da bize örnek teşkil etmiştir. Bir hadisinde günahkar bir kulun susuzluktan çatlayacak duruma gelmiş bir köpeğe su verdiği için Allah’ın o kulunu affettiğini ve cennet ehlinden saydığını, yine ibadetine düşkün bir kulun bir kediyi aç ve susuz bıraktığı için Allah’ın  onu cehennem ehlinden saydığını ifade etmiştir. Buda gösteriyor ki ahirette kurtuluşumuz veya zor durumda kalmamız bir hayvana gösterdiğimiz davranış sonucunda değişebilecektir.

            Peygamberimizin hayatında hayvanlara gösterilen şefkatin en uç örneklerini görebilmekteyiz. Namaz kılarken elbisesinin üzerine yatan kediyi rahatsız etmemek için elbisesini kestiği rivayet edilir. 

        Kedilere ilgi ve alaka gösteren bir sahabesine onu takdir etmek için kedicik anlamında “Hureyre”ismini verdiğini görmekteyiz. Aynı şekilde sahabelerinin bir kuş yuvasında buldukları kuşlarla oynarken anne kuşun feveranını görerek “kuşun yavrularını bırakın annesini daha fazla üzmeyin diyerek onları uyardığını müşahade etmekteyiz.

            Peygamberimizin hayatında hayvan haklarına dair uygulamalarını da görmekteyiz. Devesine fazla yük yükleyen bir kişiyi uyardığını ve devesine onu zorlayacak yük yüklememesini tavsiye ettiğini görmekteyiz.

            Peygamberini örnek alan aziz ecdadımız da bu konuda hassasiyet göstermiştir. Kuşların barınabilmesi için kuş yuvalarının yapılması, sıcak havalarda kuşların su içebilmesi için şehrin değişik noktalarına su kaplarının konulması bunun en bariz örneğidir.

   Hayvan haklarına saygı göstermek dinimizin kültürümüzün her şeyden önce insanlığımızın gereğidir. İmkanlarımız ölçüsünde bu konuda gerekli hassasiyeti göstermek olmazsa olmaz görevimizdir. 

      Öncelikle evimizde veya çevremizde bulunan hayvanların bakımlarına özen göstermeliyiz. Bu konuda özellikle sokak hayvanlarına gerekli ilgi gösterilmelidir. Çünkü ev hayvanları bir şekilde sahibi tarafından ihtiyaçları karşılanırken sokak hayvanlarının maalesef bu şekilde olumlu imkanları olmamaktadır. Bu hayvanların bakımı için de imkanlar hazırlanmalı ve insanlığımızın gereği olarak da bu gibi çalışmalara destek vermeliyiz.

             Peygamberimiz mümini tarif ederken, bir  olumsuzluk gördüğü zaman onu eliyle düzelten buna gücü yetmez ise diliyle düzelten buna da gücü yetmez ise iyilikten taraf olan bir insan olarak nitelendirmiştir. Bizim de bu doğrultuda elimizden geleni, imkanlarımız varsa ilk önce eylem planında, olması gerektiği yönde bir söz söyleyerek veya bu da olmazsa en azından iyilikten yana olduğumuzu göstererek duruşumuzu ortaya koymalıyız. 

             Bizde bu dünyada iyi şeylerin olmasını istiyorsak bu konudaki sorumluluğumuzu yerine getirmeli bir karınca misali bu yolda yürümenin de bir değer olduğunun bilincinde olmalıyız. 
    
     TACETTİN KARA
DİN .KLT .AHL.BİL.ÖĞRT.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://www.cnnturk.com/gokhan-kazan http://www.ajanimo.com/ogretmen-katliami-ortaya-cikardi-belediye-15-bin-lira-ceza-ile-kurtuldu/ h...