6 Aralık 2015 Pazar

Sokak hayvanları bir kaç kurum ve kişinin inisiyatifine bırakılamaz.



Çaycuma son yıllarda altyapı hizmetleri bakımından çeşitli ilerlemeler göstermiştir. Yeni yeni binalar yapılmış kısmende olsa bölgede çekim merkezi özelliğini ilerletmektedir. Fakat gelişim gelişme kavramları alt yapı ve şehir gelişimi ile açıklanacak bir durum değildir. Bu gelişimin olması o şehrin gelişmiş olması  anlamına gelmemektedir.

Çaycuma Kültür Merkezi Yapımı ile Çaycuma Kültür Sanat anlamında da kıpırdanmalar başlamıştır. İnsanların kültürel etkileşim faaliyetleri ; konser , tiyatro , sergi gibi etkinlikler kısmi bir artış göstermiştir.

Yeni ve güzel evlerde oturan , tiyatroya giden insanlar memleketi haline gelmiştir. Ayrıca sosyal iletişimi arttıran cafe ve benzeri mekanlarda bir artış olmuştur . Caddelerde orta ve üst sınıf arabaların sayısında bir artış meydana gelmiştir.

Fakat bu gelişim durumlarından çevre ve hayvan bilinci ve insan hakları, demokrasi bilinci ise gelişme gösterememektedir.

Parklarda bahçelerde yere çekirdek atanlarda azalma meydana gelmeyip hatta artma durumu söz konusu olmuştur. Seka Çay Bahçesi ve Çocuk parkı bu durumdan en çok etkilenen yer durumunda kalmaktadır.

Yol kenarlarındaki beton çiçekliklerin içi ise sigara izmaritleri doludur. 

Bir toplumun gelişmişliğinin göstergesi araba markaları yada yapılan binalar değildir. Tiyatroya gitmek de değildir. Araba markası , binaya verilen  para , gidilen tiyatro sayısı önemli değildir.

Bir toplumun gelişmişliği içtiği sigarayı beton saksıya atmamaktır.

Ve son yıllarda market reyonlarında kedi ve köpek maması reyonları artmıştır .Bu artış kedi ve köpek besleyenlerin artığının bir göstergesi olabilir.

Sokaklarda elinde tasma ile cins ve güzel köpeklerle dolaşan birilerini görebilirsiniz.

Fakat gelişmişliğin ölçütünde süslü ve güzel cins köpeklerle dolaşmak da yoktur.

Sokaktaki sessiz , aç , yanlız  hayvanlara yaklaşım tarzı bir çok alanda önemli bir gelişim göstergesidir.

En zayıf olana neler yaptığımız bizler hakkında oldukça büyük veri verir. Güçlü olanın yanında olmak dünyanın en kolayıdır .Güçlü olanın yanında olmak herhangi bir meziyet gerektirmez . Hayatta en kolay şey güçlü olandan yana olmaktır. 

Ve sokağın en güçsüzleri Sokak Hayvanlarıdır. Yanında olmamız gerekmektedir. Onların yanında olmamız bir lütuf  değildir . Hani her zaman övündüğümüz , insan olmamızın , yaratılanların içinde en akıllı , ve en şereflisi insandır , sözlerinin hakkını vermektir .İnsan olmaktır. Şerefli olmaktır.

Bu konuda herkesin üstüne düşen bir görev vardır. Her bireyin sorumluğu vardır. Fakat bizler bu sorumluktan kaçmaktayız. Ve sorumluluğu en kolay yöntem olan bir başka birine  ve kuruma atmaktır . Bu süreçte elbette kurumlara da bir çok iş düşmektedir..( Hayvan Hakları Kanunun getirtiği görev ve sorumluluklar) Bu kurumlardan en önemlisi Belediyelerdir.

 Çaycuma Belediyesi bu görevini  yapmaya çalışmaktadır?  Sokak Hayvanları bir kaç kurum ve kişinin inisiyatifine bırakılamayacak kadar değerlidir. Bir kaç kurum ve kişiye bırakılırsa ; aksaklıklar meydana gelebilir .Çaycuma Belediyesinin bu konuda eksik ve yanlışları vardır .( Bu durum daha sonra değerlendirilecektir.)

Sokak hayvanları  sözde Hayvan Hakları savunucularına ve derneklerin inisiyatifine bırakılamayacak kadar değerlidir  . İlgili kişi ve dernekler süreç içerisinde hayvan haklarını savunmayı bırakıp , güçlünün yanında olmak gibi tavır içine girebilir. ( Ki girmekte)

Hayvan hakları savunucusu olduğunu iddia edenler . Güçlünün yanında  poz poz resim verip .Al gülüm ver gülüm davranışı içine girebilir .Bu yüzden inisiyatif herkesindir .Bir kaç kişiye bırakılamaz.

İnisiyatif alın!

Gökhan KAZAN 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

https://www.cnnturk.com/gokhan-kazan http://www.ajanimo.com/ogretmen-katliami-ortaya-cikardi-belediye-15-bin-lira-ceza-ile-kurtuldu/ h...